РОЗВИТОК МЕДІАКОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ЛІТЕРАТУРИ В КОНТЕКСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ІНСТИТУТІВ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Пономаренко, Анна; Казакова, Оксана ("Вересень", 2021)
Статтю присвячено одному з актуальних питань сучасної вітчизняної педагогічної науки – медіакомпетентності вчителя. Зокрема розкривається сутність таких понять як медіаосвіта, медіаграмотність, медіаобізнаність, медіакомпетентність. Увага зосереджується на з’ясуванні ступеня розроблення досліджуваної проблеми в науковому та нормативно-правовому полі України: розглянуто Концепцію «Нова українська школа», Концепцію впровадження медіаосвіти в Україні. Визначено підходи до впровадження медіаосвіти в Український освітній простір, її мету, завдання. Зазначено основні функції педагога, що необхідні для формування медіакомпетентності учнів. Указано суперечності, що заважають ефективно реалізовувати програму Нової української школи щодо імплементації медіаосвіти в шкільний простір (на кшталт розбіжностей між сучасними вимогами суспільства до професійної діяльності вчителя, яка має забезпечити створення медіаосвітнього середовища, та здебільшого неготовністю педагогів до її здійснення). У статті порушуються питання медіаінформаційної грамотності, медіаімунітету особистості, рефлексії та критичного мислення (як психологічних механізмів, що забезпечують свідоме споживання медіапродукції і саморегуляцію взаємодії з медіа), здатності до медіатворчості та спеціалізованих аспектів медіакультури.