ПОЕТИЧНА ПЕДАГОГІКА ДМИТРА КРЕМЕНЯ В РАКУРСІ АРХЕТИПНОГО СВІТОСПРИЙМАННЯ - Ходанич, Лідія ("Вересень", 2023)
Стаття присвячена проблемі формування духовного світу особистості засобами поезії. Автор окреслив архетипи колективного несвідомого, що використовує поет як енергетичні утворення, здатні впливати на читача, створюючи активну матрицю формування національної свідомості та етнічної ментальності. З цією метою здійснено аналіз поезії різних років на основі концепції оптимальної організації літературного твору. Особливо закцентовано на семантиці кольору та когнітивних дихотоміях. Досліджено, як поет розвиває усталені стереотипи колективного сприйняття, «нарощуючи» нюанси зв’язків із новим, індивідуальним, баченням. У процесі аналізу поетичної творчості Д. Кременя виявлено, що архетипи колективного несвідомого водночас із виховними константами є домінантами, що оприявнюють національну ідентичність на текстуальному рівні і виконують виховну функцію засобами поетичної педагогіки на основі християнських моральних цінностей та ідей гуманізму й естетизації буття. Уперше здійснено спробу вибудувати цілісну систему архетипів колективного несвідомого у поезії Д. Кременя як засобу формування національно свідомої особистості.