РОЛЬ ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКОГО СЕРЕДОВИЩА УЖГОРОДА КІНЦЯ 60-Х ПОЧАТКУ 70-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ У ФОРМУВАННІ СВІТОГЛЯДУ ДМИТРА КРЕМЕНЯ - Ходанич, Петро ("Вересень", 2023)
У статті досліджені різноманітні аспекти формування світогляду поета Дмитра Кременя (1953–2019) під упливом літературно-мистецького середовища Ужгорода 1960–1970 рр. У цьому місті дитина з села, майбутній лавреат Шевченківської премії провів роки юності, навчаючись у школі-інтернаті, згодом в УжДУ. Проаналізовано характер набуття творчого та життєвого досвіду поета в образотворчій студії З. С. Баконія, у спілкуванні з визначними літераторами І. М. Чендеєм, П. М. Скунцем, художником Ф. Ф. Манайлом, представниками андеграунду Ф. І. Семаном (Ічі), П. М. Бедзіром та ін. Уперше автор досліджує філософські та літературні рефлексії щодо усвідомлення набутого в роки юності досвіду буття, мислення і культури загалом через призму поезій поета.