НОВІ ВИКЛИКИ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Вітковська, Оленв ("Вересень", 2025)
У статті розглянуто злободенні потреби виховання патріотизму в учнівської молоді під час російської гібридної воєнної агресії. Автор аналізує ключові фактори, що впливають на виховання школярів, зокрема інформаційна загроза, емоційна нестабільність, роль сім’ї та освітнього середовища. Досліджено історичні аспекти виховання молоді в Давній Греції, проведено паралель із сучасними принципами та ідеями патріотизму в Україні. Підкреслено важливість громадянської відповідальності, соціальної згуртованості та інформаційної стійкості. Визначено переваги та недоліки означеного виховання в умовах здійснення дистанційного освітнього процесу. Окрема увага приділена розвитку медіаграмотності в умовах інформаційної війни. Запропоновано практичні рекомендації щодо вдосконалення виховної роботи в закладах загальної середньої освіти України. Рекомендовано програми виховної роботи з дітьми та співпраці з батьками, що сприятиме систематизації освітнього процесу, урізноманітненню форм і методів партнерської взаємодії, підвищенню ефективності національно-патріотичного виховання в закладах освіти.