ЗАБУТА СВЯТИНЯ МИКОЛАЇВЩИНИ: (ЦЕРКВА СВЯТИХ ПЕТРА І ПАВЛА ЯК СИМВОЛ НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ СПАДЩИНИ) - Чернюк, Альона ("Вересень", 2025)
У науково-популярній статті висвітлено малодосліджену пам’ятку німецької колоніальної архітектури Півдня України – церкву Святих Петра і Павла, яку вибудовано в с. Степове (колишнє с. Карлсруе), а нині потребує відновлення та реставрації, оскільки є значущою частиною гуманітарної взаємодії Німеччини й України. Проаналізовано історію спорудження пам’ятки, її архітектурні особливості (поєднання неоготики та колоніальних традицій), унікальні фрески та їхнє збереження. Підкреслено роль храму як духовного й культурного осередку громади, а також значення його охорони для переосмислення внеску німецької спільноти у формування культурного ландшафту України. З’ясовано, що костел Святих Петра і Павла заслуговує на світове визнання, оскільки має багату історію єдності двох держав, дух стійкості та єдиний у своєму роді архітектурний стиль. Запропоновано теми позакласних заходів, музейних уроків для учнів 5-11 класів.