СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ НАУКОВОЇ ШКОЛИ ПРОФЕСОРА НІЛИ ВОЛОШИНОЇ (ДО ЮВІЛЕЮ НАУКОВИЦІ) - Гладишев, Володимир ("Вересень", 2025)
Другого січня цього року виповнилось 85 років від дня народження видатного українського вчителя-словесника, методиста, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України Ніли Йосипівни Волошиної (1940–2010). Ця людина залишила після себе видатну науково-методичну спадщину, створила наукову школу, що посідає помітне місце з-поміж інших подібних осередків у сучасній методиці викладання літератури. Це зумовлено тим, що Ніла Волошина була яскравою особистістю та видатним науковцем, вона згуртувала навколо себе та своїх пошуків учителів-практиків і вчених із різних регіонів нашої країни, що стало джерелом поширення ідей видатного методиста, їхньої творчої адаптації до регіональних особливостей літературної освіти. У рік ювілею Н. Й. Волошиної виникла потреба з’ясувати провідні риси наукового напряму професора, її роль і місце в сучасний методиці викладання літератури. У науковій статті подальшого розвитку набули розвідки щодо специфічних рис наукової школи професора Ніли Волошиної та простежено діяльність миколаївців, її представників.