НАПРЯМИ ПРОФІЛАКТИКИ ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - Панкратова , Інна; Гущина, Тетяна ("Вересень", 2025)
У науково-дослідній чи методичній статті висвітлено проблему професійного вигорання практичних психологів закладів освіти. З’ясовано їхні уявлення про сутність, прояви та профілактику цього явища. На основі теоретичного аналізу та емпіричного дослідження виявлено, що найчастішими виявами вигорання є хронічна втома, зниження мотивації та емоційне виснаження. Зазначено, що основними чинниками ризику є низька оплата праці, брак супервізійної підтримки та велике навантаження. Профілактика зазначеного синдрому здебільшого обмежується індивідуальними стратегіями.