ВІЗУАЛЬНІ ТА КОМП’ЮТЕРНІ МОДЕЛІ В ІНТЕГРОВАНОМУ НАВЧАННІ МАТЕМАТИКИ - Рогожинська Eліна; Римар, Ростислав ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті обґрунтовано педагогічну цінність візуального та комп’ютерного моделювання в навчанні математики 7–11 класів і запропоновано способи інтеграції використання GeoGebra, Desmos та Python (бібліотеки turtle, matplotlib). Теоретико-методичний аналіз і авторські узагальнення показують, що динамічні геометричні системи підсилюють просторову візуалізацію, забезпечують роботу з інваріантами та параметрами, а програмування на Python проєктує спостереження у площину обчислювальної перевірки, експериментів і узагальнення результатів. Запропоновано дидактичну логіку «візуалізація → аналіз → програмна верифікація → узагальнення», яку доречно реалізовувати через групову діяльність і ролі учасників. Представлено приклади інтеграційних можливостей за розділами курсу математики через фрагменти уроків, де учні самостійно виявляють закономірності та формулюють висновки. Практичну значущість посилено можливістю упроваджувати завдяки наданим від авторів чітким крокам, що поєднують динамічну геометрію з обчислювальним мисленням.