УДК 37.015.31 ORCID 0000-0003- САМОМЕНЕДЖМЕНТ У КОНТЕКСТІ ПОГЛЯДІВ Я.Ф.ЧЕПІГИ - Федосова, Анна ("Вересень", 2022)
Статтю присвячено розгляду питання самоменеджменту педагога в контексті поєднання поглядів сучасних науковців та думки видатного педаога та творця національної школи в в Україні Якова Феофановича Чепіги. Постать цього громадського діяча, педагога та управлінця є цікавою з боку розуміння сутності вчительської праці та формування ідеальної особистості вчителя. Тему статті розкрито через порівння основних ідей та змісту існуючих концепцій самоменеджменту професійної особистості та поглядів Я.Чепіги, викладені в його праці "Самовиховання вчителя”. Здебільшого знайдено багато збігів, а саме визначення визначення обмежувачів, орієнтирів та культури освітянської ососбистості, яка є прикладом для учнівської спільноти. Визначено актуальність розуміння самовиховання в контексті саморозвитку особистості за поглядами видатного педагога, які наслідуються науковцями сьогодення та рекомендуються у якості порад самовдосконалення сучасної людини.