УДК 178.8-053.6:616-084(072) ORC ВИКОРИСТАННЯ НАСКРІЗНИХ ЗМІСТОВИХ ЛІНІЙ ІСТОРИКО-ГЕОГРАФІЧНОГО НАХИЛУ ЯК ЗАСІБ ВИХОВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОСТІ УЧНІВ - Чепіга, Ігор; Караїмчук, Ігор; Мельник, Ігор ("Вересень", 2022)
У статті розглядається проблема потреби суспільства у вихованні відповідальних громадян, які вільно орієнтуються в складній сучасній соціально-економічній і політичній ситуаціях зі стійкою особисто значущою громадянською позицією, інноваційний підхід вирішення цієї педагогічної проблеми через міжпредметні зв’язки, пов’язані з історичними знаковими подіями минулих часів, із географічною орієнтацією. Для цього у викладача чи вчителя є всі важелі. Наведено приклади використання таких міжпредметних зв’язків, Сподіваємося, запропоновані рекомендації дадуть можливість педагогу: пов’язати громадянські процеси в суспільстві минулого історичного часу із сучасністю для виховування у здобувачів освіти громадянської свідомості та усвідомлення національної цінності українського народу; глибше використовувати наскрізні змістові лінії (у секторі «громадянськість») на прикладах патріотичної громадянської позиції окремих діячів та всього Українського народу в різні історичні часи; формувати громадянську позицію здобувачів.