БЕРЕГИНЯ МУЗЕЮ «ЖИВОТОКИ» - Коломієць, Раїса ("Вересень", 2021)
Статтю присвячено дослідженню внеску Ганни Миколаївни Ковтун у розвиток історії та культури рідного краю, краєзнавства Снігурівщини Миколаївської області. Вона вдумливий учитель-краєзнавець, який багато років займається краєзнавчо-дослідницькою роботою разом із своїми вихованцями. Автор спробує висвітлити життєвий та творчий шлях учителя, який через усе своє життя проніс любов і повагу до історичного розвитку рідного краю. Акцентовано увагу на тому, що діапазон краєзнавчих досліджень Ганни Миколаївни дуже широкий: історія, козацька доба на Снігурівщині, голодомор, релігія, культура, освіта, традиції та обряди бойків на Півдні України, відомі люди села Павлівка Снігурівського району Миколаївської області. Автор дослідив творчий шлях педагога-музейника, педагога-новатора, педагога-краєзнавця, який разом із своїми вихованцями зростає сам і навчає їх вести глибокий краєзнавчий пошук історії свого краю на прикладах життя односельчан, що тісно переплелося з історичним розвитком нашої Держави. Авторка висвітлила участь дітей у краєзнавчих форумах, конференціях, конкурсах краєзнавчої тематики.