ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПІСЛЯДИПЛОМНОГО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ - Домаскіна, Марина ("Вересень", 2022)
У статті проведено аналіз формування системи післядипломної педагогічної освіти у Сполучених Штатах Америки. Розглянуто низку питань, що стосуються становлення описуваної системи, проведено ретроспективний аналіз формування сучасного стану підвищення кваліфікації освітян у цій країні та визначено основні її етапи. Зокрема виявлено тенденції, що були притаманні системі підготовки вчителів у США та мали негативні наслідки для системи освіти. Визначено також необхідність безперервної освіти вчителів, зазначено зміст, форми та методи післядипломної освіти та моделі підготовки вчителів. Досліджено особливості підтримки молодих учителів, сформованість системи менторства. Проаналізовано тенденцію спрямування підвищення кваліфікації на індивідуальність учителя, а не на його спеціалізацію, що значно розширює рамки післядипломного супроводу. Проведено паралелі між системами післядипломної освіти Сполучених Штатів та України з метою виявлення тенденцій подальшого ефективного реформування системи національної післядипломної освіти вчителів.