ІСТИННИЙ УКРАЇНЕЦЬ-ПАТРІОТ ЯК ЦІННІСТЬ (соціокультурна рецепція творчого доробку Дмитра Кременя): Стаття перша - Шуляр, Василь ("Вересень", 2023)
Розвідка присвячена лавреатові Державної премії імені Т. Г. Шевченка Дмитрові Кременю, уродженцеві Закарпаття, творче становлення якого відбулося на Миколаївщині. Поет. Письменник. Публіцист. Просвітянин. Патріот. У першій частині статті розміщено есей – спогади про Дмитра Кременя за часів навчання в університеті, враження від спілкування під час співпраці в Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, думки і переживання під час драматичних ситуацій, що були в житті митця. Друга есейна частина представлена науково-теоретичним обґрунтуванням ціннісної моделі життя і творчості Дмитра Кременя з позиції соціокультурної рецепції, проведеним аналізом понять і термінів, авторським розумінням категорій «рецепція», «соціокультурна рецепція», «соціокультурна компетентність», визначенням функції та форми творчої рецепції. На основі філософії тріадності розроблені логіко-семіотичні моделі, що увідповіднені до позицій соціокультурної рецепції. Уперше представлені авторські варіанти моделей «Рецепція як поняття та його складники», «Характерні особливості рецепції», «Модель пошуку «ключа до серця читача», за твердженням Дмитра Кременя», «Модель «людяності» як позачасова художня «істинність» за поемою Дмитра Кременя «Меморандум Герштейна». У розвідці запропоновано новий підхід до вивчення лірики Дмитра Кременя для вчителів літератури, заснований на комплексному використанні різних методів і технологій конструювання літературного заняття з позицій соціокультурної рецепції, що сприятиме розвиткові творчих здібностей учнів-читачів. Перспективу дослідження вбачаємо в систематизації практичного досвіду реалізації різних типів літературних занять, моделі яких будуть зорієнтовані на вивчення лірики Дмитра Кременя в початковій та базовій середній школі.