ЕКОЛОГІЧНІСТЬ УЗАЄМОДІЇ СУБ’ЄКТІВ ОСВІТИ: ПСИХОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ - Опанасенко, Людмила ("Вересень", 2025)
У статті з урахуванням психологічних критеріїв екологічності проаналізовано урівноваженість міжособистісних узаємозв’язків учасників освітнього процесу в діадах, що функціонують у закладі освіти. Уточнено зміст близьких за значенням понять «екологічна» та «етична» взаємодія, зазначено відмінності між екологічною та токсичною співдією. Установлено психологічні критерії розглядуваного феномена в освітньому середовищі закладу між педагогами, здобувачами освіти, їхніми батьками та адміністрацією. Окреслено фактори, які негативно впливають на такі взаємозв’язки, запропоновано кроки для підвищення рівня екологічності співдії між учасниками освітнього процесу.