УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧІВ МИСТЕЦЬКОГО ЛІЦЕЮ - Бондаренко, Вікторія ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті розглянуто проблему вдосконалення професійної компетентності викладачів мистецького ліцею в умовах сучасного освітнього простору. Актуалізовано багатогранну роль педагога-мистецтвознавця, культурного діяча, який формує фахові навички, національну ідентичність та громадянську позицію учнів. Проаналізовано теоретичні засади й удосконалено зміст поняття «професійна компетентність викладача мистецького ліцею», виокремлено її основні компоненти. Обґрунтовано широкий спектр освітньо-мистецьких, національно-патріотичних та історико-культурних послуг, що надає педагог ліцею. Уперше досліджено та докладно описано складники професійної компетентності викладачів дисциплін музичного, образотворчого та декоративного циклів. Виокремлено функції-послуги педагога мистецького ліцею, спектр яких для здобувачів освіти є надзвичайно широким та охоплює академічні й сугестивні аспекти. Окремо зазначено важливість цифрової та здоров’язбережувальної компетентності для сучасного викладача мистецького ліцею.