СИНЕРГІЯ ПРОГРАМУВАННЯ ТА ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН У КОНТЕКСТІ STEM-ОСВІТИ - Погромська, Ганна; Махровська, Наталя ("Вересень", 2025)
У статті досліджено можливості синергії програмування та природничо-математичної освіти у школі. Показано роль мови Python як ефективного засобу міжпредметної інтеграції в контексті STEM-освіти. На основі аналізу наукових джерел і практичного досвіду авторів висвітлено потенціал Python для розвитку обчислювального мислення учнів, моделювання, аналізу даних та візуалізації природничих процесів. Окреслено виклики інтеграції програмування в шкільну освіту та запропоновано рішення. Набули розвитку методичні розв’язки інтеграції Python у STEM-предмети, зокрема в занятті «Кодимо розумно: алгоритмічні структури у Python. Структура повторення: цикл for», приклади завдань, інструментів і видів діяльності, що сприяють розвиткові обчислювального мислення учнів. Запропоновано низку практичних рішень: упровадження курсу для вчителів «Старт у світ кодування: Python для початківці», варіанти інтеграції програмування у STEM-дисципліни.