ОПТИМІЗАЦІЯ ЧИТАЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ЗАСОБАМИ ПЛЕЙБЕК-ТЕАТРУ - Мхитарян, Ольга ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті висвітлено теоретичне підґрунтя використання елементів плейбек-театру як форми ситуаційного навчання літератури. Визначено методичні умови формування компетентного читача засобами театральної імпровізації. З’ясовано домінантні ознаки плейбеку як особливого різновиду театрального мистецтва. Проаналізовано дидактичні можливості реалізації художньо-педагогічного потенціалу плейбек-дійства під час шкільного вивчення художнього твору. Установлено доцільність упровадження ідеї плейбеку у процесі літературної освіти на основі інсценізації історій персонажів, вражень від прочитаного або атмосфери тексту. Запропоновано плейбек-форми вивчення драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» на основі технік відображення, ритуалізації та імпровізації. Уперше розглянуто інтегровані театрально-освітні ситуації літературного заняття у призмі оптимізації читацької діяльності учнів Нової української школи.