ОСВІТНІ ПОТРЕБИ КЕРІВНИКА В УМОВАХ ВІЙНИ: ВИКЛИКИ, ОСМИСЛЕННЯ ТА ПОШУК РІШЕНЬ - Кулешова, Оксана ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті досліджено трансформацію трудових функцій керівника закладу загальної середньої освіти в умовах повномасштабної війни в Україні. На основі результатів регіонального моніторингового дослідження, проведеного серед 143 керівників ЗЗСО Миколаївської області, окреслено коло актуальних освітніх потреб, пов’язаних із виконанням означених функцій. Установлено, що мотивація до професійного розвитку в кризових умовах не зменшується, а посилюється, формуючись на поєднанні внутрішніх і зовнішніх чинників. На основі отриманих даних запропоновано орієнтовну рамку змісту 30-годинної програми названого розвитку, адаптовану до умов воєнного часу. Підкреслено необхідність переорієнтації системи післядипломної освіти на підтримку лідерських управлінських компетентностей, що забезпечують стійкість, адаптивність і здатність до інституційного відновлення в умовах високої невизначеності