РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - Смола, Оксана ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті розглянуто проблему розвитку національної ідентичності в початковій школі. Проаналізовано й обґрунтовано методичні аспекти (підходи, прийоми, методи, форми роботи з учнями під час занять, у позакласній діяльності) досліджуваної теми. Визначено алгоритм процесу розвитку як комплексного підходу в початковій школі, що сприятиме утвердженню національної ідентичності в освітньому процесі. Представлено результати опитування учителів області щодо виявлення упровадження напрямів означеної роботи в освітньому процесі, запропоновано методи та прийоми навчання, що сприятимуть розвиткові національної ідентичності. Актуальність дослідження полягає як у площині теоретичного розвитку ідей І. Д. Беха про морально-духовний розвиток дітей молодшого шкільного віку, Я-центрованості у вихованні учнів, так і в можливості практичного застосування отриманих результатів і в методичній роботі педагогічних працівників закладів освіти, і в системі післядипломної педагогічної освіти.