АРТТЕРАПІЯ ЯК ЗАСІБ ПІДТРИМКИ ОБДАРОВАНИХ ПІДЛІТКІВ В УМОВАХ ВІЙНИ - Жукова, Анжела ("Вересень", 2025)
У методичній статті висвітлено проблему соціально-психологічної підтримки обдарованих підлітків у кризових умовах воєнного стану. Наголошено на необхідності пошуку ефективних форм і методів психолого-педагогічного супроводу, які забезпечують збереження психічного здоров’я та розвиток потенціалу обдарованої особистості в умовах війни. Досліджено особливості впливу стресових чинників на емоційний стан, самооцінку та соціальну активність підлітків. Схарактеризовано їхні психосоціальні особливості у кризових умовах. У роботі з дітьми проаналізовано вплив використання творчості та арттерапії на їхню чуттєву сферу. Розроблено конспект заняття із соціально-психологічної підтримки обдарованих підлітків 11–14 років у закладах освіти в умовах війни, що базується на альтернативних методах та техніках психолого-педагогічного впливу та враховує психоемоційні особливості здобувачів освіти в кризових обставинах. Запропоновано комплекс вправ, спрямованих на розвиток стресостійкості, саморегуляції, соціальної компетентності та емоційного інтелекту.