ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ СПІЛКУВАННЯ - Маланчук , Олена ("Вересень", 2025)
У науково-методичній статті обґрунтовано актуальність формування громадянської ідентичності дошкільників в умовах розбудови демократичної України та викликів, спричинених війною. Наголошено, що дошкільний вік є основою для становлення соціально-громадянської компетентності. Надано та схарактеризовано сутність поняття «громадянська ідентичність дошкільника» як початкового самоусвідомлення дитини своєї належності до українського народу. Доведено, що спілкування є провідним засобом цього процесу та забезпечує засвоєння соціальних норм та цінностей. Уперше визначено основні компоненти, пріоритетні напрями та умови формування громадянської ідентичності дошкільника.