УДК 37.017.92 ORCID.ORG/0000-000 ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯКОВА ЧЕПІГИ - Суріна, Ганна ("Вересень", 2022)
145-річчя з дня народження українського педагога Я. Ф. Чепіги актуалізувало звернення до його різнобічної спадщини. У статті розглянуто аспекти просвітницької діяльності Я. Чепіги та її значення для сучасної української освіти. Оскільки активність Я. Чепіги як громадського діяча припала на буремні роки української революції 1917–1921 років, йому довелося обіймати здебільшого керівні посади в освіті й брати активну участь у радикальних освітніх реформах тих часів. Відстоюючи власний «Проект української школи», Я. Чепіга наполягав на національних засадах побудови вільної трудової школи, які багато в чому суперечили позиціям класово-ідеологічного колективізму тих часів. Провідні ідеї просвітницької діяльності Я. Ф. Чепіги надають нового забарвлення сучасним реформаторським пошукам в українській освіті, зокрема національній школі, діяльнісному та компетентнісному підходам.