УДК 373.2.013(477+437) ORCID іD 0000-0001-8773-3837 СОФІЯ РУСОВА ТА ЯКІВ ЧЕПІГА: ЗІСТАВЛЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ІДЕЙ - Міленіна, Галина ("Вересень", 2022)
Стаття присвячена висвітленню видавничої і громадської діяльності учених-просвітителів Софії Русової та Якова Чепіги. У статті розкрито спільність деяких ідей та поглядів, спрямованих на пошуки шляхів удосконалення освіти в Україні, вектор створення української школи, в центрі якої – індивідуальність дитини з її неповторністю; зіставлено принципи виховання в новій українській школі, які визначили Софія Русова та Яків Чепіга; представлено твердження Якова Чепіги про самовиховання і самовдосконалення педагога, які співзвучні з поглядами на ідеал учителя Софії Русової; узагальнено педагогічні ідеї С. Русової щодо дошкільної та початкової освіти, Я. Чепіги із проблеми початкового навчання для науковців та вчителів-практиків.