ГЕРОЇЧНЕ МИНУЛЕ В ПОЕЗІЇ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Автор(и)

  • Галина Запорожченко Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

DOI:

https://doi.org/10.54662/veresen.1.2024.01

Ключові слова:

волелюбність, героїчне минуле, історичний твір, козацьке лицарство, народні месники, національно-визвольна боротьба, самопожертва

Анотація

Статтю присвячено постаті великого сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка – чи не єдиного найпотужнішого поета в історії світової літератури ХІХ століття, що з могутньою силою поетичного слова проголошував ідею визволення народу з-під соціального і національного гніту. Подано приклади високохудожньої громадської лірики поета, у якій він оспівує героїчну минувшину української нації і відкриває Україну з її волелюбним і нездоланним народом для мільйонів людей у всьому світі. Наведено цитати з деяких творів поета про славне історичне минуле нескореного народу, що зазвучало потужним голосом поета на сторінках його безсмертного «Кобзаря».  Подано історичні відомості про рисунок Тараса Шевченка «Гайдамака Галайда. За поемою «Гайдамаки» [1840–1841. С.-Петербург]. Стаття призначена вчителям-філологам, керівникам краєзнавчих гуртків і факультативів.

Посилання

Dziuba, I. M. (2016). Taras Shevchenko sered poetiv svitu [Taras Shevchenko among the poets of the world]. (Ed. S. Holovko]. Kyiv: Lybid (ukr).

Shevchenko, T. H. (1987). Kobzar [Kobzar]. Kyiv: Dnipro, 1987 (ukr).

Shevchenko, T. H. (2003). Povne zibrannia tvoriv u 12-ty tomakh [Complete collection of works in 12 volumes]. K.: Naukova dumka, T. 7, 109–110 (zobrazhennia), 393–395 (ukr).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-08

Номер

Розділ

Статті