УПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР В ЗАКЛАДИ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Анастасія Кравченко Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти https://orcid.org/0000-0002-5052-5046

DOI:

https://doi.org/10.54662/veresen.1.2023.08

Ключові слова:

етапи НАССР, робоча група НАССР, заклади освіти, принципи системи НАССР, продукти харчування, система аналізу ризиків і контролю критичних точок (НАССР)

Анотація

У статті висвітлено особливості впровадження системи НАССР у закладах освіти, здійснено аналіз ризиків і вказано на встановлення контролю критичних точок (НАССР) у закладах освіти. Проаналізовано зміст нормативних документів, що регламентують організацію системи харчування здобувачів освіти. У статті виокремлено та розкрито особливості впровадження чотирьох етапів та семи принципів системи НАССР. Особлива увага приділяється урахуванням особливостей діяльності робочої групи НАССР у закладі освіти. Описано покроковий алгоритм дій членів робочої групи НАССР, що уможливить ефективно спланувати роботу та реалізувати принципи системи аналізу ризиків і визначення параметрів контролю критичних точок на виробництві (харчоблоці).

 

Посилання

Afanasіeva, T. V. & Onal Sadullakh. (2020). Problemy ta perspektyvy vprovadzhennia systemy NASSR v zakladakh restorannoho hospodarstva [Problems and prospects of implementing the HACCP system in the restaurant industry]. Zminy kharchovoho zakonodavstva v Ukraini vidpovidno do vymoh YeS. Kharkivskyi torhovelno-ekonomichnyi koledzh. Kharkiv, 20–22 (ukr).

Law of Ukraine «On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products». (2022). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text. (ukr).

Law of Ukraine «On comprehensive general secondary education». (2020). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#Text. (ukr).

Martsyn, T. O., Vitriak, O. P. & Fedorova, D. V. (2021). Praktychni aspekty vprovadzhennia systemy HACCP u zakladakh osvity Ukrainy [Practical aspects of implementing the HACCP system in educational institutions of Ukraine], 245–258. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-205-0-10 (ukr).

Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine 590 «On Approval of Requirements for the Development, Implementation and Application of Permanent Procedures Based on the Principles of the Food Safety Management System (FASSR)» (2012). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text. (ukr).

Platforma «Znaimo» (2022). [«We know» platform]. Zakonodavstvo Ukrainy. Retrieved from: znaimo.gov.ua. (ukr).

Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 305 «On the approval of norms and the Procedure for the organization of meals in educational institutions and children's health and recreation institutions». (2021). Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text. (ukr).

Semko, T. V. & Ivanishcheva, O. A. (2018). Vymohy YeS shchodo bezpechnosti kharchovykh produktiv ta osoblyvosti vprovadzhennia NASSR v miasnii promyslovosti Ukrainy [EU requirements for food safety and peculiarities of HACCP implementation in the meat industry of Ukraine]. Prodovolchi resursy, 11, 155–165. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pr_2018_11_20. (ukr).

Syrokhman, I. V. & Zavhorodnia, V. M. (2009). Tovaroznavstvo kharchovykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia [Commodity science of functional food products]. K.: Tsentr uchbovoi literatury (ukr).

Zhukov, Ye. I., Zoria, R. & Dzhorzh Kostych. (2021). Tendentsii formuvannia kompetentnostei uchasnykiv hrup NASSR kharchoblokiv zakladiv doshkilnoi osvity [Tendencies in the formation of competences of HACCP groups of food blocks of preschool education institutions]. Formuvannia profesiinoi elity krainy: novi idei, novi mozhlyvosti. Kharkiv, 92–94 (ukr).

Znaimo: Platforma pro zdorove shkilne kharchuvannia (2022). [Znaimo: Platform on healthy school meals]. Retrieved from: https://znaimo.gov.ua/pryntsyp-nassr-2-vstanovlennia-krytychnykh-tochok-kontroliu (ukr).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-30

Номер

Розділ

Статті