УДК 37.017.75 ORCID iD 0000-0002-5920-9875 ПЕДАГОГІЧНІ ПОГЛЯДИ ЯКОВА ЧЕПІГИ В КОНТЕКСТІ ІДЕЙ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ СЬОГОДЕННЯ

Автор(и)

  • Наталія Степанець Миколаївський обласний інститут післядипломної освіти

Ключові слова:

Ключові слова:експеримент, концепція, народна освіта, природа дитини, реформа, самовиховання вчителя, спостереження

Анотація

У статті встановлено відповідність ідей Якова Феофановича Чепіги як видатного педагога української шкільної освіти початку ХХ століття сучасним положенням освітньої реформи в системі початкової освіти, представленої в Концепції «Нова українська школа». Визначено цінність провідних ідей реформаторських поглядів педагога, які, на думку автора, мають практичне значення на шляху перетворення сучасної української школи в школу збереження цінностей дитинства, гуманізації навчання, забезпечення розвитку й вияву творчості дітей, насамперед у початкових класах.

У діалозі різних педагогічних поколінь розкривається роль освіти в житті й розвитку суспільства. Акцентується увага на деяких питаннях організації освітнього процесу, вимог до особи вчителя та важливості проведення в період освітніх реформ, експериментальної роботи. У статті представлено зміст та підсумки започаткованого 2017 року всеукраїнського експерименту «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної освіти» в закладах загальної середньої освіти щодо спільних із досвідом Я. Чепіги проблем.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-31

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають