ДОЛЯ ЛЮДИНИ, ЖИТТЯ ЯКОЇ ЗРУЙНОВАНО «КОЛЕСОМ ІСТОРІЇ»…

(Серія статей із концептом «доля»)

Автор(и)

  • Володимир Гладишев Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти https://orcid.org/0000-0001-7232-4184

DOI:

https://doi.org/10.54662/veresen.1.2023.15

Ключові слова:

Пауль Целан, Чернівці, поет, трагедія, доля

Анотація

У статті подано розповідь про видатного поета двадцятого століття Пауля Целана (Пауля Анчеля), який народився у Чернівцях 23-го листопада 1920-го року. Розглядаються роль Чернівців у формуванні особистості майбутнього поета, культурне середовище, що сформувало його світогляд та світосприйняття. Велика увага приділяється подіям життя Целана у період Другої світової війни, з’ясовуються витоки духовної трагедії людини, яка опинилася у «трудовому таборі», а родина якої загинула у концентраційному таборі. Також з’ясовуються витоки трагічного світосприйняття поетом себе, своєї долі, Світу у цілому після війни – вони зумовлені війною та жахом війни для нього та його родини. Окреслено життєвий шлях Целана після війни: Чернівці, Румунія, Австрія, Франція, де він нарешті опинився у Парижі, подані відомості про його поетичну й перекладацьку діяльність, простежено шлях здобуття ним визнання як найкращого німецького ліричного поета двадцятого століття, отримання літературних премій та нагород.

Посилання

Tselan Paul [Celan Paul]. Retrieved from: https://cutt.ly/h8BapZp (ukr).

Paul Tselan: yak poet iz Chernivtsiv stav naikrashchym yevropeiskym lirychnym poetom povoiennoho chasu [Paul Celan: how a poet from Chernivtsi became the best European lyric poet of the post-war period]. Retrieved from: https://cutt.ly/88BoCDr (ukr).

Zhyttievyi i tvorchyi shliakh Paulia Tselana [Life and creative path of Paul Celan]. Retrieved from: https://cutt.ly/38Bozzj (ukr).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-30

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають